Moldova pe înțelesul tuturor

Serile Bloguvern la Bălți – „Nu avem altă soluție, trebuie să rezistăm”

Pe 22 aprilie, echipa Bloguvern a organizat al treilea eveniment mediatic „Serile Bloguvern”. În cadrul emisiunii difuzate la TVN, autoarea proiectului Anastasia Primov a discutat cu Diana Grosu (Președinte ADO LEX XXI), Veaceslav Batîr (Director IMSP Centrul Medicilor de Familie, mun. Bălți) și Gheorghe Brînză (Președintele Sindicatului lucrătorilor medicali „Susținere”, medic reanimatolog).

Pe parcursul emisiunii, am analizat deciziile luate la nivel național și la nivel local în legătură cu starea de urgență. De asemenea, am discutat despre sumele acordate pentru lupta cu COVID-19 și cum acestea au fost cheltuite, precum și despre codul roșu la Bălți. Totodată, am vorbit despre situația medicilor în Bălți și despre impactul economic, social și cultural al COVID-ului asupra municipiului.

„Suntem într-un val de pandemie mult mai grav decât anul trecut”

Veaceslav Batîr: „Să ne aducem aminte câte decese am avut anul trecut și câte avem acum. Anul trecut decesele erau unice, acum am ajuns sub 30 decese pe zi, și totuși atunci restricțiile erau mai severe. Poate din acest motiv am primit un rezultat mai bun, comparative cu ultimele luni, când ne-am relaxat”.

„Relaxarea se finalizează cu multe decese”

Veaceslav Batîr: „Cu regret, unele persoane recunosc că există problema COVID-ului doar pe patul de moarte, când este deja prea târziu. După părerea mea, dacă cetățenii Republicii Moldova care vin de peste hotare ar fi mai conștiincioși și ar respecta toate regulile necesare pentru a preveni pandemia, atunci am putea obține rezultatele dorite. Este foarte important să nu uităm că există forme asimptomatice, persoanele care sunt sănătoase dar purtători de COVID, transmit virusul mai departe spre persoanele în etate”.

„Inspectoratul de Poliție nu verifică suficient persoanele aflate în autoizolare”

Diana Grosu: „Medicul de familie răspunde de starea de sănătate a oamenilor, dar nu-i verifică dacă respectă regimul de auto-izolare. Cine îi întreabă pe acești oameni dacă stau izolați? Eu n-am observant activitate proactivă din partea Poliției Naționale. Aici impunitatea pune ca pandemia să fie în creștere”

„Am descoperit încălcări mari chiar în curțile spitalelor”

Diana Grosu: „Am analizat tot ceea ce ține de managementul deșeurilor. Am descoperit lipsă de profesionalism de la Centrul de Sănătate Publică. Noi am monitorizat  timp de 4 luni, iar echipa CuSens a filmat în luna martie, și am văzut deșeuri COVID laolaltă cu deșeuri menajere. Sunt foarte multe probleme, iar autoritățile nu-și fac treaba până la urmă. Noi am sesizat Procuratura Națională. Considerăm că din cauza lipsei de monitorizare a situației se amplifică pandemia”.

„Nu avem altă soluție, trebuie să rezistăm”

Gheorghe Brînză: „Sigur că pe umerii lucrătorilor medicali este un volum mult mai mare de lucru acum. Fiecare medic este conștient că dacă nu face el, nu are cine altcineva. În secțiile de reanimare, numărul pacienților a crescut de3-4-10 ori. Dacă erau, de exemplu, 10 medici, tot acei 10 medici au rămas. Dacă n-o să iasă unul din cei 10 mâine, nu o să vină al 11-lea – nu avem mai mulți lucrători decât am avut un an în urmă, ba chiar mai puțini. Mulți medici au decedat”.

Veaceslav Batîr a povestit despre problema insuficienței de personal în cadrul Centrului Medicilor de Familie din Bălți la Ministerul Sănătății și Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Astfel, până în anul 2014 medicii rezidenți de familie și studenții care erau anul 6 treceau rezidențiatul în cadrul Spitalului Clinic Municipal Bălți. Acest lucru a oferit 4 rezidenți în calitate de tineri specialiști în cadrul municipiului Bălți. În urma unor discuții a fost atras un medic din Chișinău, iar în anul 2017 au avut pentru prima dată în ultimii 20 de ani 7 tineri specialiști – 5 medici de familie și 2 pediatri. În prezent, medicina de familie nu este foarte solicitată, deoarece comparativ cu alte locuri de muncă, salariul este mai mic. În prezent, un medic de familie are salariul de aproximativ 20.000 lei, luând în considerare majorările făcute din cauza pandemiei. Cu regret, nu există destul personal, dar astfel se fac economii și acești bani se redistribuie la alte persoane. Sunt întreprinse toate măsurile de păstrare a personalului.

Veaceslav Batîr: „În medie,  fiecărui medic de familie îi revin 1500 persoane. Asta nu înseamnă că celelalte persoane nu sunt deservite. Noi remunerăm activitatea respectivă a medicilor care cumulează. Îi susținem și cu prelucrarea orelor, dăm și procente, în plus avem și indicatori de performanță. Totuși, să deservești în mediu 1500 sau 3000 de persoane, e clar că calitatea lasă de dorit. Mai mult decât atât, la ziua de astăzi, medicii de familie acordă serviciile preponderent prin telefon. Nu este ușor să pui diagnoză prin telefon, dar datorită cadourilor din partea domnului primar, medicii de familie pot deservi pacienții prin smartphone-uri”.

Procesul de vaccinare în IMSP Centrul Medicilor de Familie din mun. Bălți a început la 15 martie. 80% din instituție sunt vaccinate cu AstraZeneca, iar 12-13 persoane au contraindicații temporare și directe. Există și persoane care au refuzat vaccinarea.

În continuare, Diana Grosu a prezentat organizația ADO LEX XXI și activitatea acesteia pe timp de pandemie. Chiar și până la pandemie, asociația s-a focusat pe domeniul medicinei, din cauza unor plângeri cu privire la drepturile medicilor. Organizația este focusată pe achiziții publice, acțiuni anti-corupție, iar la moment sunt cu ochiul pe banul public și urmăresc ce se întâmplă la Spitalul Clinic Bălți. Deși bugetele sunt relativ bune, unii administrator reușesc să facă multe cu bani puțini, alții nu. Ce ține de suma alocată pentru lupta cu pandemia, în fiecare an se face bugetul cu Casa Națională de Asigurări în Medicină și se aprobă un business plan. Acesta însă nu este descifrat pe linii de buget și nu putem depista exact suma destinată combaterii virusului.

„Multe secții s-au închis fizic și pe acele paturi sunt pacienți de COVID”

Gheorghe Brînză: „Aceste secții sunt reprofilate în paturi COVID. De exemplu, lucrătorii medicali din secția de îngrijiri cornice, terapeutică, fiziatrie, sunt angajați acum temporar în secția de COVID. De bolnavii cronici au grijă medicii de familie. Toate forțele sunt mobilizate pentru lupta cu COVID”.

„În Spitalul Clinic Bălți s-a închis secția de cancer. Oamenii mor înainte de vreme”

Diana Grosu: „Sunt încălcate drepturile bolnavilor de cancer, deoarece în Spitalul Clinic Bălți s-a închis secția. Asta nu înseamnă că bolnavii de cancer au dispărut. Deși există secția și există medici, acești bolnavi nu sunt tratați. Deci foarte mulți au mers înainte de vreme pe lumea cealaltă din cauza că s-a închis secția totalmente”.

Au fost depistate probleme în ceea ce ține programul de alimentație al pacienților în cadrul Spitalului Clinic Bălți. Diana Grosu a explicat că spitalul are un contract cu o firmă, care asigură produse alimentare în valoare de 35 lei. Se cheltuie în jur de 1 milion lei, dar multe din produse lipsesc. Există persoane care au mers la unii membri ai grupului de lucru pe achiziții publice din cadrul spitalului pentru a sesiza această problemă. Acest grup de lucru este obligat, conform legii, să monitorizeze cum sunt puse în acțiune contractele.

„Dacă nu sunt contraindicații medicale, ar trebui vaccinați toți lucrătorii medicali”

Gheorghe Brînză: „Medicii din grupul nostru, care sunt în prima linie, sunt majoritatea vaccinați. După părerea mea, dacă nu sunt contraindicații medicale, ar trebui vaccinați toți lucrătorii medicali, fiindcă toti lucrătorii medicali sunt importanți pentru sistem. În medicină, din păcate, nu avem de unde să luăm alți oameni, de aceea medicii sunt de neînlocuit. De aceea, contează foarte mult ca după posibilitate să se vaccineze toți oamenii conștienți. Acum sunt o sumedenie de surse, dar trebuie să vă informați din cele veritabile, oficiale. Trebuie să fim conștienți că există peste 300 milioane oameni vaccinați în lume. Dacă oamenii vor fi informați corect, sunt sigur că majoritatea vor fi vaccinați”.

Unele dintre cele mai dificile momente pentru Gheorghe Brînză au fost momentele în care în calitate de reanimatolog trebuia să se echipeze și să meargă în secțiile COVID, dar spitalele nu erau amenajate cu spații de dezbrăcare și erau nevoiți, pe timp de iarnă, să se dezbrace afară. O altă experiență dificilă a fost despărțirea zonei roșii de cea galbenă prin intermediul unei pelicule precum și starea psihologică afectată în contextul în care mulți pacienți decedau.

„Purtarea măștilor ar trebui să devină ca un simbol de respect față de persoanele în vârstă”

Veaceslav Batîr: „Noi am început vaccinarea. Am deschis 6 centre de vaccinare – unele le-am adaptat, altele, unde am avut condiții, le-am făcut separate. La moment așteptăm 110.000 lei pentru reconstrucția și readaptarea altor două centre de sănătate. La ziua de astăzi avem vaccinate 80% din colectivul respectiv. Am trecut la etapa a 2-a de vaccinare. 1934 persoane au fost vaccinate cu AstraZeneca, 534 persoane au fost vaccinate deja cu a doua doză de vaccine Pfizer. La moment, în stoc sunt 920 doze de vaccin AstraZeneca”.

În prima etapă s-au vaccinat lucrătorii medicali și colaboratorii instituțiilor medico-sanitare, indiferent de forma de proprietate. În etapa a doua se vor vaccina polițiștii, pedagogii, asistenții sociali și persoanele în etate. Este de menționat că au fost organizate întâlniri online în care oamenii puteau adresa întrebări în legătură cu neclaritățile pe care le au față de procesul de vaccinare.

În calitate de reprezentant al societății civile, Diana Grosu a menționat că cel mai dificil a fost momentul în care oamenii se adresau după ajutor la organizație, atât medici și infermiere din cauza încălcării drepturilor, precum și cetățeni de rând, care aveau nevoie de tratament contra cancerului. Interviul realizat de ADO LEX XXI cu Marina Parniac, care are nevoie de chimioterapie, poate fi urmărit aici. La sfârșitul emisiunii, coordonatorul proiectului Bloguvern – Pavel Ermacov, a intervenit cu o concluzie asupra celor vizionate.

Pavel Ermacov: „Am rămas uimit de închiderea, chiar și temporară, a secției de cancer. Sper că autoritățile publice locale ar putea face ceva pentru a rezolva această problemă. Într-adevăr COVID-ul este groaznic, dar în același timp trebuie să fim atenți și la celelalte probleme pe care le avem în societate, și asta este o lecție pentru întregul sistem de conducere – stat, guvern, parlament, APL-uri, administratori ai instituțiilor medicale și de educație. Fiecare dintre noi are de învățat din urma acestei experiențe, care sperăm să se încheie în curând și în note mai pozitive. Vă mulțumesc mult pentru participare”.

Pe final, participanții au mulțumit asistentelor medicale, familiilor luptătorilor cu COVID și persoanelor, care au avut curajul să fie vocali și să semnaleze neregulile în sistemul medical. 

Puteți urmări aici live-ul lui Gheorghe Brînză, în care a semnalat neregulile în sistemul medical.

Emisiunea poate fi urmărită în întregime aici.

Reamintim că „Serile Bloguvern” sunt o serie de evenimente publice organizate de Bloguvern, cu scopul de a discuta într-un format extins o problemă de interes public. Invităm persoanele responsabile direct și indirect de domeniile despre care discutăm, astfel stabilind un dialog între cei care elaborează politicile publice, cei care le implementează și cei pe care acestea îi vizează.

Această emisiune a fost realizată de „Bloguvern – Moldova pe înțelesul tuturor”, implementată în cadrul proiectului „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”. Emisiunea a fost finanțată de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a „Bloguvern – Moldova pe înțelesul tuturor” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată