Moldova pe înțelesul tuturor

Serile Bloguvern în Găgăuzia. Sistemul de învățământ în contextul COVID-19

Ieri, 21 ianuarie, Bloguvern a dat startul evenimentelor mediatice „Serile Bloguvern”, prima localitate vizitată fiind Comrat. În cadrul emisiunii, difuzată pe postul GRT, moderatoarea – Anastasia Primov, împreună cu invitații ei – Natalia Cristeva (Direcția Generală Învățământ Găgăuzia), Vasile Belev (Directorul Colegiului Tehnic Agricol din Svetlîi), Ludmila Caradag (Președintele OSC-urilor „Vreau să cred” și „Posibilități noi”), Zaharii Dolamanji (Reprezentant „Young Găgăuzia”) și Victor Arnaut (Președintele Asociației Părintești, Liceul „Nicolae Tretiakov”), au discutat despre cum a influențat pandemia sistemul de învățământ în Găgăuzia, care au fost măsurile întreprinse pentru a asigura continuitatea procesului de studii și care sunt previziunile pentru perioada ce urmează.

„Sistemul de învățământ nu a fost pregătit pentru o astfel de provocare”

Natalia Cristeva: „Nu au fost pregătiți nici profesorii, nici copiii, nici părinții, iar profesorii noștri au trebuit să învețe să utilizeze tehnologiile informaționale peste noapte. […] Una dintre problemele evidențiate de pandemie a fost diviziunea socială, care ne-a arătat că mai mult de 300 de familii din autonomie nu reușeau să se conecteze la învățământul la distanță pentru că nu aveau mijloacele necesare pentru acest lucru – calculatoare, tablete, conexiune la internet, ș.a. O altă problemă a fost cea a generațiilor – momentul în care s-a creat diviziunea între oamenii care erau instruiți din punct de vedere tehnic și cei care, din păcate, astăzi nu mai pot fi instruiți. Vorbim despre un procentaj mare de profesori trecuți de vârsta pensionării. De asemenea, nu-i putem neglija pe școlarii mai mici, care nu se puteau conecta la ore de sine-stătător, fără susținerea și ajutorul părinților”.

„OSC-urile locale ajută sistemul de învățământ”

Ludmila Caradag: „Scopul organizației noastre este asistența pentru protejarea sănătății copiilor, precum și participarea la activități de proiect în domeniul științei, culturii, artei și educației. Colaborând cu fonduri internaționale pentru dezvoltarea sectorului civil al Republicii Moldova, organizația are posibilitatea de a primi subvenții pentru implementarea acestor obiective specifice. În perioada pandemiei, noi am colaborat cu Direcția Generală Învățământ Găgăuzia, iar în timpul apropiat vom amenaja tehnic un cabinet de biologie în Liceul „M. Guboglo”, cu susținerea ambasadei Bulgariei. Vom achiziționa calculatoare, microscoape, mobilier și vom amenaja curtea liceului. De asemenea, copiii vor avea posibilitatea să călătorească în Bulgaria, pentru un schimb de experiență”.

„În această perioadă, organizațiile publice s-au confruntat cu problema durabilității”

Zaharii Dolamanji: „În timpul COVID-ului, condițiile pentru a putea supraviețui pentru o organizație publică s-au diminuat de câteva ori, începând cu faptul că donatorii și-au oprit sau au înghețat proiectele lansate, și terminând cu faptul că întâlnirile cu beneficiarii organizației sunt practic imposibile. Dat fiind faptul că toată activitatea a fost mutată în online, în cazul în care vrei să organizezi un training, tinerii nu au fizic timp să participe și nici starea morală potrivită pentru a însuși informație adăugătoare nouă. În cadrul organizației noastre au fost efectuate mai multe schimbări, printre care reducerea personalului, schimbarea strategiei de dezvoltare a organizației și serviciile pe care le vom oferi mai departe, pentru că aceasta este noua realitate în care trăim, iar în calitate de organizații, trebuie să ne adaptăm”.

„Un ajutor enorm a fost înțelegerea și susținerea din partea părinților”

Vasile Belev: „A fost menținut constant contactul cu părinții constant prin intermediul șefilor de grupă și a directorului adjunct pe educație, pentru că în această perioadă susținerea socială și climatul psihologic în grupe este foarte important. Prin intermediul comunicării cu părinții, noi am reușit să ajutăm elevii în măsura posibilităților. Acestea fiind spuse, colectivul colegiului nostru, părinții și elevii își doresc să învețe în format fizic, pentru că nici un fel de tehnologie nu va înlocui cuvântul „viu” al profesorului”.

„Invățământul online nu este deloc eficient”

Victor Arnaut: „Eu am urmărit zilnic cum decurge acest proces, și pot să vă spun că nimeni nu este pregătit pentru învățământul online – începând cu profesorii și terminând cu elevii. Contactul profesorilor cu elevii nu poate fi înlocuit de o imagine pe ecran. Timpul dedicat orelor este insuficient, luând în considerare problemele de conectare. Copiii, mai ales din treapta primară, nu sunt obișnuiți să lucreze doar la auz, și vă spun sincer, eu stăteam în spatele ecranului și îmi făceam notițe, pentru a explica ulterior copiilor ce nu a reușit să scrie sau să înțeleagă. Așa a fost practic în toate familiile. Efectul învățământului online timp de 2 luni a fost zero”.

„Învățământul online trebuie să fie dezvoltat și promovat”

Natalia Cristeva: „Bineînțeles că sistemul online nu va înlocui niciodată comunicarea directă a profesorilor cu elevii, dar elementele oferite de acest sistem trebuie dezvoltate și promovate, pentru că și ele au unele avantaje, ele au un viitor. Trebuie să extragem beneficiile din această situație și să aplicăm avantajele sistemului online în folosul nostru. Consider că societatea va avea doar de câștigat în momentul în care acest sistem va fi adus la cel mai înalt nivel, cu toate acestea, reiterez că sistemul de învățământ tradițional nu poate fi înlocuit de cel online”.

„Examenele nu trebuie amânate sub nici o formă”

Vasile Belev: „Obținerea unei diplome de finalizare a studiilor este o etapă prin care trebuie să treacă orice tânăr. El trebuie să dovedească cunoștințele acumulate pe parcursul anilor de învățământ. După părerea mea, în momentul în care elevii respectă distanța socială și sunt respectate toate măsurile anti-epidemiologice, examenele ar putea fi desfășurate fizic”.

„Este oare bacalaureatul un motiv pentru a discrimina tineretul în prezent?”

Zaharii Dolamanji: „Sunt de părere că examenul de bacalaureat trebuie ori schimbat radical, ori oprit temporar. În condițiile în care cunoștințele pe care le obțin acum elevii nu sunt egale, și în contextul situației epidemiologice precum și a învățământului online/offline, examenul de bacalaureat este stresant pentru elevi. La moment, discriminarea va fi demonstrată prin faptul că un elev care nu a avut acces la toate instrumentele necesare și informațiile disponibile, va susține examenul mai prost. Elevul nu poate concura mai departe, în condiții egale, cu alți candidați la un loc în universitate. Cred că trebuie introdusă o nouă modalitate de a evalua cunoștințele elevilor în acest an. Un exemplu ar fi testarea periodică”.

„Avem nevoie de ajutorul OSC-urilor pentru a menține contactul dintre părinții și autorități”

Natalia Cristeva: „Ne-am dori să avem parte de suport informațional din partea organizațiilor societății civile în lucrul cu părinții, în explicarea unor procese. […] Dacă OSC-urile ar explica și ar arăta părinților cum funcționează sistemul online, cât este de interesant și util atât pentru copii, cât și pentru părinți, nouă ne-ar fi mult mai ușor. Există un număr de platforme online despre care organizațiile ar putea povesti publicului, sau să le vină în ajutor profesorilor în lucrul cu tehnologiile informaționale”.

Emisiunea poate fi urmărită în întregime aici.

Reamintim că „Serile Bloguvern” sunt o serie de evenimente publice organizate de Bloguvern, cu scopul de a discuta într-un format extins o problemă de interes public. Invităm persoanele responsabile direct și indirect de domeniile despre care discutăm, astfel stabilind un dialog între cei care elaborează politicile publice, cei care le implementează și cei pe care acestea îi vizează.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată