Moldova pe înțelesul tuturor

Ședința Guvernului Republicii Moldova – 12 Mai 2021

În această joi, ședința Guvernului a avut loc în format fizic, cu prezența tuturor miniștrilor în exercițiu. Agenda ședinței de astăzi a inclus un singur punct, cu referire la alocarea mijloacelor financiare pentru desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, a dat citire Hotărârii de Guvern, care prevede alocarea 70 000,0 mii lei din fondul de rezervă al Guvernului către Comisia Electorală Centrală. De asemenea, a fost recomandat Comisiei Electorale Centrale să revizuiască bugetul pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate, cu scopul de a micșora cheltuielile.

Ministrul interimar al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a solicitat în cadrul ședinței ca instituția Președinției să purceadă la promulgarea legii și la semnarea decretelor pentru ca Guvernul să aibă dreptul de negociere și semnare a acordurilor financiare și internaționale.

„Înainte ca Parlamentul să fie dizolvat, a fost o inițiativă parlamentară de modificarea legii Guvernului, care oferă competențe executivului în demisie de a încheia tratate internaționale ce ar valorifica mai real proiecte de asistență financiară. Acest proiect ar fi stat la baza semnării și încheierii unor acorduri financiare dintre Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Este vorba de un grant de 3,100 mii dolari și un acord de împrumut de 26 milioane euro”.

Ion Perju, Ministrul interimar al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului

„În contextul celor spuse de către domnul ministru Perju, vreau să spun că și Ministerul Afacerilor Interne a obținut o donație de la Guvernul Japoniei în sumă de 19,200 mii dolari, din care urma să fie achiziționate 19 autospeciale pentru o bună funcționare a serviciului de pompieri. Riscăm să pierdem acești bani pentru că Președinția refuză să ne dea dreptul de a semna aceste acorduri”.

Pavel Voicu, Ministrul interimar al Afacerilor Interne

La finalul ședinței, prim-ministrul interimar a felicitat CEC și membrii Guvernului pentru soluția identificată de a aloca CEC o sumă cu care membrii instituției să înceapă activitatea de organizare a scrutinului parlamentar anticipat din 11 iulie. Totodată, Aureliu Ciocoi a menționat că vor căuta noi posibilități financiare pentru susținerea cerințelor Comisiei Electorale Centrale pentru buna desfășurare a alegerilor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicată